σχόλιο ID-ont: Κάπως έτσι, σαν το Ρώσο Πρόεδρο Medvedev, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα επιδεικνύει την Ελληνική Κάρτα του Πολίτη σε λίγους μήνες; Άραγε θα έχει επάνω της ζωγραφισμένη και την Ακρόπολη και θα είναι στα χρώματα του Αιγαίου πελάγους; 

Ο Μεντβέντεφ, όπως μας πληροφορεί το δημοσίευμα κατωτέρω, "ομολόγησε ότι, μέχρι σήμερα, η κυβέρνησή του δεν έχει βρει μια καλή απάντηση στο ζήτημα της προστασίας των δεδομένων των πολιτών της και παραδέχτηκε ότι προσωπικές πληροφορίες κυκλοφορούν συχνά στο Διαδίκτυο." 

Άραγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα είναι ειλικρινής και θα πει την αλήθεια που είπε ο Medvedev ή θα ακούσουμε πάλι εκείνα τα βαρύγδουπα λόγια για "καλές πρακτικές ασφαλείας" και "Ιδιαίτερη προσοχή και μέριμνα θα δοθεί στην ασφάλεια και την προστασία των προσωπικών δεδομένων του κατόχου" (1η διαβούλευση για την Κάρτα του Πολίτη) και "πάντοτε, με αδιαπραγμάτευτη τη διασφάλιση της προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών-χρηστών των υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθώς και με πλήρη σεβασμό του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικότητας και των προσωπικών τους δεδομένων." (2η διαβούλευση για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση) 

Όμως από την στιγμή που η ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί με τίποτα (είτε το σύστημα αναπτυχθεί από το αρμόδιο Υπουργείο, είτε από την Αστυνομία, είτε από ιδιωτικούς φορείς), τότε ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΠΕΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΕΝΑ ΒΑΡΕΛΙ ΧΩΡΙΣ ΠΑΤΟ; ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΑΥΡΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ, ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ, ΟΤΙ ΘΑ ΚΛΑΙΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΜΕΝΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΖΩΗ; 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ:

H Ρωσία παρουσίασε μια Kαθολική Tαυτότητα που κάνει όλα όσα θα μπορούσε κάποιος να φαντασθεί.  Μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε για να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο.  Χρησιμοποιείται ως πιστωτική κάρτα.  Θα πληρώσετε με αυτήν τους λογαριασμούς σας.  Θα την χρησιμοποιήσετε για να κλείσετε ραντεβού με τον γιατρό σας. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να θέσει την ταυτότητά σας σε κίνδυνο. 

Ενώ σε πολλούς ανθρώπους αρέσει η ιδέα της μιας κάρτα που να τα κάνει όλα, πολύ λίγοι σκέφτονται τον κίνδυνο που εγκυμονεί αυτό για την ιδιωτική τους ζωή. Αντί αυτού, βλέπουν τον παράγοντα άνεση, με το να έχουν να μεταφέρουν μόνο μία κάρτα αντί για πολλές.  Σε τρία χρόνια από σήμερα, οι Ρώσοι θα χρησιμοποιούν μόνο μια τέτοια κάρτα.

Η UEC (ηλεκτρονική ταυτότητα των Ρώσων), η οποία θα είναι ένα είδος «ελβετικός σουγιάς» των πλαστικών καρτών και θα χρησιμεύσει ως ένας συνδυασμός μιας πληθώρας ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, άδεια οδήγησης, ασφάλεια αυτοκινήτου και κάρτα μετανάστευσης μεταξύ των άλλων πιθανών χρήσεων, πρέπει να είναι διαθέσιμη για τους Ρώσους από το 2014, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο.
Οι τράπεζες δεν είναι τόσο βέβαιες ότι θα υπάρξει όφελος για αυτές. Η ρωσική κυβέρνηση όμως έχει τρία χρόνια στη διάθεσή της για να τις πείσει.

Ένας άλλος κίνδυνος της θέσπισης μιας τέτοιας κάρτας είναι η δυνατότητα για την απάτη ταυτότητας (identity theft), η οποία μαστίζει συχνά τις χώρες που έχουν θεσπίσει τα συστήματα ηλεκτρονικής αναγνώρισης και εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από κάρτες παρόμοιες με τις κάρτες της UEC, λένε οι ειδικοί. 

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις δυτικές χώρες, δήλωσε ο Timur Aitov, εκτελεστικός διευθυντής στην Ένωση Ρωσικών Τραπεζών.  «Μέχρι πρόσφατα, δεν είχαμε τίποτα να κλέψουμε», είπε. 

Όμως, εισάγοντας μια τέτοια κάρτα που θα περιέχει λεπτομερή στοιχεία για τους πολίτες, αυτοί εκτίθενται σε αυξημένο κίνδυνο της κλοπής της ταυτότητάς τους (προσωπικά στοιχεία).

Ο Μεντβέντεφ ομολόγησε ότι, μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση δεν έχει βρει μια καλή απάντηση στο ζήτημα της προστασίας των δεδομένων των πολιτών και παραδέχτηκε ότι προσωπικές πληροφορίες κυκλοφορούν συχνά στο Διαδίκτυο.

Ενώ Μεντβέντεφ υποσχέθηκε ότι η νέα κάρτα «θα βελτιώσει τις ζωές δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων» μειώνοντας τη γραφειοκρατία και επιτρέποντας στους Ρώσους να κάνουν τα πάντα με αυτήν, από το να πληρώνουν το λογαριασμό του φυσικού αερίου μέχρι να κλείνουν ραντεβού με γιατρό μέσω Η/Υ, οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό, η κάρτα αυτή, από ένα μαγικό ραβδί να μεταβληθεί σε ένα όπλο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά του ιδιοκτήτη της μέσω της ηλεκτρονικής απάτης και της κλοπής ταυτότητας.

Οι περιπτώσεις απάτης που αφορούν τις πλαστικές χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες στη Ρωσία, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, είναι από 1% ως 1.5% όλων των καρτών που κυκλοφορούν και σημειωτέον δεν αναφέρονται όλες οι περιπτώσεις. 

Η απάτη ταυτότητας (ID fraud), γίνεται όλο και περισσότερο πρόβλημα, καθώς οι χώρες συνεχίζουν να κινούνται προς τις ηλεκτρονικές ταυτότητες.  Πολλές χώρες δεν σκέφτονται προσεκτικά για την ασφάλεια και τις επιπτώσεις στην προσωπική ζωή πριν προχωρήσουν σε ένα τέτοιο σύστημα.  Η Ρωσία έχει τρία χρόνια για να διασφαλίσει ότι το σύστημα των ταυτοτήτων θα είναι όσο πιο ασφαλές γίνεται. Εάν ασχολούνται μόνο με τη διαλειτουργικότητα του συστήματος μεταξύ πολλών φορέων, τότε, αναπόφευκτα, θα αγνοήσουν τους κινδύνους ασφαλείας, βλάπτοντας τους ίδιους τους ανθρώπους που επιδιώκουν να προστατεύσουν.


Δεδομένου ότι υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με το πώς θα είναι αυτή η κάρτα, θα πρέπει να πάρετε τα λόγια του Μεντβέντεφ ότι θα το κάνουν, στο τέλος, με κόστος μόνο 9 δολάρια τη μια. Υπάρχουν πολλά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν σε μια τέτοια προσπάθεια και η φροντίδα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του ατόμου και των ταυτοτήτων είναι ένα τεράστιο έργο και πρέπει να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια πριν μπορέσει ο πολίτης να εμπιστευτεί μια τέτοια κάρτα.

Πρόσθετα σχόλια ID-ont:
1. Μπορεί να μην ξέρουμε πως θα είναι ακριβώς η Ρωσική Κάρτα του Πολίτη, όμως η Ρωσική Κυβέρνηση έχει πει ότι θα έχει 2 τσιπάκια: ένα εξ επαφής και ένα εξ αποστάσεως. Το εξαποστάσεως προφανώς θα είναι RFID. Στην Ελλάδα η Ελληνική Κυβέρνηση έχει πει ότι απλά θα έχει πλινθίο (τσιπάκι)... χωρίς να έχει δοθεί μέχρις στιγμής κάποια πρόσθετη πληροφορία!

2. Η διαλειτουργικότητα που αναφέρει στην προτελευταία παράγραφο, δεν είναι άλλη παρά η διασύνδεση των αρχείων μεταξύ φορέων, υπηρεσιών και επιχειρήσεων η οποία είναι εξίσου μεγάλος κίνδυνος για την ζωή των πολιτών και πρέπει να μας απασχολεί γιατί μπορεί να υλοποιηθεί και χωρίς Κάρτα του Πολίτη.

3. Το σχόλιο που αναφέρει στην τελευταία παράγραφο για το ξεπέρασμα των εμποδίων, έχει ήδη απαντηθεί σε όλο το υπόλοιπο κείμενο: Δεν υπάρχει περίπτωση ποτέ να ξεπεραστούν αυτά τα εμπόδια. Είναι όπως η πυρηνική ενέργεια, όσο ασφαλής και να γίνει, πάντα παραμένει επικίνδυνη (βλ. Φουκοσίμα). Εμείς απλά, όπως απορρίπτουμε την πυρηνική ενέργεια, έτσι απορρίπτουμε και την τεχνολογία των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων. Σας παραπέμπουμε, χωρίς άλλα σχόλια, στον εξαιρετικό παραλληλισμό που κάνει ο π.Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, καθηγητής στον Τομέα Τηλεπικοινωνιών και Διαστημικής του Πολυτεχνείου Ξάνθης,  στο κείμενό του για την Κάρτα του Πολίτη: "Έχει διατυπωθεί ως αξίωμα, στα πλαίσια της κοινωνικής διαχείρισης των τεχνολογικών εφαρμογών, ότι «κάθε λάθος που είναι δυνατό να συμβεί, θα συμβεί οπωσδήποτε». Η Αμερική και η πρώην Σοβιετική Ένωση, οι μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις του 20ου αιώνα, και σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας και διοικητικής ασφάλειας, υπέστησαν ολέθρια πυρηνικά ατυχήματα με εκρήξεις που επέφεραν τεράστιες απώλειες. Γι’ αυτό πολλές χώρες, αντιπαρήλθαν τον πειρασμό την φθηνότερη, αλλά επικίνδυνη λύση, και αποφάσισαν να μη χρησιμοποιήσουν πυρηνική ενέργεια (ανάμεσα σ’ αυτές και η Ελλάδα). Η αναλογία είναι μεταφορική, αλλά προφανής. Η υποχρεωτική συγκέντρωση ενιαίας ηλεκτρονικής πληροφορίας για κάθε πολίτη μέσω της ΚΠ, αφήνει ανοικτή την πόρτα για μια επίσης τρομακτική έκρηξη αποδέσμευσης της συγκεντρωμένης πληροφορίας: τον επικίνδυνο τραυματισμό ή και την απειλή θανάτου της ανθρώπινης ελευθερίας!"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

top